3x trends in de verpakkingsindustrie

De ontwikkelingen in de verpakkingsindustrie gaan de laatste jaren steeds sneller. Zo worden er steeds vaker interactieve elementen toegevoegd aan verpakkingen, bijvoorbeeld d.m.v. QR codes. We sommen de belangrijkste drie trends in de verpakkingsmaterialen voor je op.

Duurzame alternatieven

De Nederlandse bevolking gaat steeds bewuster om met de planeet. Dit zie je niet alleen terug in de voedselindustrie, maar ook in de verpakkingsindustrie. De vraag naar verpakkingsmaterialen stijgt, waardoor er steeds vaker op zoek wordt gegaan naar een duurzamere varianten van verpakkingsmaterialen. De industrie richt zich daarom steeds meer op verpakkingen die ontworpen zijn voor recycling. Door verpakkingen te ‘standaardiseren’, oftewel vereenvoudigen, zorg je ervoor dat de verpakking makkelijker gerecycled kan worden. Het huidige recycling percentage ligt ongeveer op de 35 procent. Er is dus nog wat werk aan de winkel voor de groothandels in verpakkingsmaterialen.

Gepersonaliseerde verpakkingen

Personalisatie van verpakkingen kent verschillende vormen. Zo kan een organisatie steeds meer de identiteit van het merk kwijt in een verpakking, waardoor het bijdraagt aan de branding van een organisatie. Maar daarnaast kun je met verpakkingen ook inspelen op jouw doelgroep als individuen. Je kunt ervoor zorgen dat individuen zich kunnen identificeren met jouw verpakking. Denk bijvoorbeeld aan de namen die Chocomelk plaatst op hun verpakkingen. Heeft jouw naam er al eens tussen gestaan?

Verpakkingen met 3D printen

Er wordt steeds meer met een 3D printer gedaan. 3D printen heeft voor steeds meer sectoren interessante voordelen. Ze worden veel gebruik in de voedselindustrie en in de medische wereld. De printers worden ook steeds vaker ingezet in de verpakkingsmaterialen industrie. Door gebruik te maken van een 3D printer kan een organisatie veel tijd en geld besparen. Het op traditionele wijze produceren van een prototype van een verpakking kost vaak veel tijd en geld. Met 3D printers kunnen prototypes veel sneller worden gemaakt en liggen de kosten een stuk lager.