4 x tips voor slaapproblemen bij nachtdienst

Herken jij dat gevoel? Niet kunnen slapen na een nachtdienst, omdat je hoofd nog vol zit met de gebeurtenissen van jouw werkdag. Slaapproblemen na het draaien van een nachtdienst is een veelvoorkomend probleem. Voornamelijk bij banen in de zorg kunnen zorgmedewerkers maar moeilijk in slaap komen na een dienst. Gelukkig zijn er een aantal tips die jou kunnen helpen bij het beter slapen na een nachtdienst.

1.   Ga niet direct slapen na je nachtdienst

Ga na je nachtdienst eerst even iets doen waar jij ontspannen van wordt. Op die manier zorg je ervoor dat jij eerst je gedachten even verzet voordat je gaat slapen. Je kunt een boek lezen, mediteren of je huisdieren knuffelen. Hierdoor voorkom je dat jij blijft malen over de gebeurtenissen op het werk.

2.   Doe een dutje voor je nachtdienst

Probeer ook voor jouw dienst even te slapen. Dit kan een kort dutje zijn van 15 tot 20 minuten of een langere rustperiode van 90 tot 120 minuten. Als je een van deze twee tijden aanhoudt zorg je ervoor dat je niet tijdens je diepe slaap wakker wordt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat jij geïrriteerd en duf wakker wordt.

3.   Vermijd afleiding in de slaapkamer

Richt je slaapkamer zo in dat je geen last hebt van afleiding. Zorg voor verduisterende gordijnen, zet het geluid van de telefoon uit en zorg voor een prettige temperatuur.

4.   Geen slaapmiddelen

Gebruik geen slaapmiddelen. Je raakt namelijk snel gewend aan de pillen. Daarnaast verstoren ze ook jouw REMslaap, waardoor jij overdag niet fris en uitgerust wakker wordt.

Hopelijk gaan bovenstaande tips jou helpen bij het verbeteren van je slaap bij nachtdiensten. Let naast goede slaap ook op je voeding en beweging als je veel nachtdiensten moet draaien. Nachtdiensten zorgen voor een verstoord ritme dus denk goed aan je gezondheid.