Accuboormachine: Waar moet je op letten?

De accuboormachine is een essentieel gereedschap voor ieder huishouden.
Of je nou een doe-het-zelver bent of een professional, de accuboor kun je gebruiken voor bijna elke klus.

Accuboormachine

Een accuboormachine is onmisbaar voor klussen in- en rondom huis. Ze zijn verkrijgbaar met allerlei verschillende kenmerken, vermogens, en uiteenlopende prijsklassen. Maar welke is geschikt voor jouw wensen? Het is dus belangrijk om je goed te informeren over welke accuboor aan jouw criteria voldoet voordat je tot aankoop overgaat, en zo je keuze te maken welke het beste bij jou past.

 

Vermogen

Een van de belangrijkste eigenschappen waar je op moet letten bij het kopen van een accuboormachine is het vermogen.
Je wilt natuurlijk een machine die vermogend genoeg is voor jouw verschillende klussen.
Het vermogen van een accuboormachine wordt uitgedrukt in Volt. Hoe meer volt, hoe krachtiger de accuboor is.
De meeste accuboormachines van tegenwoordig zijn vrij vermogend. Toch kan er een behoorlijk verschil zitten in de kracht van accuboormachines. De verkrijgbare voltages zitten tussen de 10.8 Volt en 18 Volt. Ga je alleen met je accuboor schroeven indraaien? Dan zal een lager voltage volstaan. Maar wil je ook in stenen muren kunnen boren? Kies dan voor een hoger voltage.
Je kan in de regel aanhouden: des te zwaarder de werkzaamheden, des te hoger het voltage.

 

Accu

Ook de accu speelt een belangrijke rol bij jouw keuze voor beste accuboormachine. De accu zegt namelijk iets over hoe lang en intensief je de accuboormachine kan gebruiken. De capaciteit van de accu wordt uitgedrukt in Ampère per uur (Ah).
Ook hier geldt weer, des te hoger de ampère/uur, des te langer de accu meegaat.

Wanneer je gaat klussen wil je natuurlijk niet met een lege batterij komen te zitten. Vaak worden accuboormachines standaard met twee accu’s geleverd. Dit is handig bij langdurig gebruik; mocht je accu leeg raken dan heb je er altijd nog een achter de hand.

Toerental

Het toerental van je nieuwe accuboormachine is ook belangrijk om op te letten. Naast kenmerken als vermogen en batterij, zegt het toerental ook veel over de kracht en capaciteit van je accuboormachine. Het toerental is de snelheid waarmee je accuboormachine rond draait tijdens het boren. Dit wordt uitgedrukt in RPM (Omwentelingen per minuut).

Schroeven en boren op de juiste snelheid is om diverse redenen van belang. Zo verschilt het bijvoorbeeld per materiaal welk toerental je nodig hebt. Daarnaast werkt het vaak goed om op een lage snelheid te beginnen en deze op te voeren zodra de boor “pakt”.

Koppel

Ten slotte is het koppel ook een factor om op te letten bij aanschaf van een nieuwe accuboormachine.

De kracht waarmee een accuboormachine ronddraait wordt bepaald met het koppel. De koppelstand kun je handmatig instellen door de ring te draaien die achter de boorkop zit. Hier staan cijfers op uitgebeeld die corresponderen met de verschillende koppelstanden.

Hier geldt wederom: hoe hoger het koppel, hoe meer kracht er op de boorkop wordt doorgevoerd.
Dus, des te hoger het koppel, des te harder het materiaal waar je in kunt werken en des te grotere boor je kunt gebruiken.

 

Conclusie

Een accuboormachine is ontzettend handig om in huis te hebben. Als je een accuboormachine gaat aanschaffen is het van belang om je af te vragen hoe intensief en voor wat voor klussen je deze wilt gaan inzetten.
Aan de hand hiervan kun je inschatten wat voor kenmerken belangrijk zijn voor je en je keuze maken voor de beste accuboormachine voor jou!
Je kan om ervaringen vragen aan de mensen om je heen, maar ook online onderzoek doen naar wat de beste accuboormachines zijn voor jouw specifieke wensen.