Bier brouwen met een bierbrouwpakket
Zelf bier brouwen met een bierbrouwpakket? Dat doen tegenwoordig steeds meer mensen in hun eigen keuken. Maar, hoe doe je dat? Wat heb je ervoor nodig? En is het moeilijk? Dat leggen we je hier uit.
De eerste bierbrouwers waren ambachtslieden. Later werd dit langzaam overgenomen door de bierfabrikanten en verloor men de kunst van het thuisbrouwen enigszins uit het hoog. De laatste jaren is het bierbrouw pakket voor thuis echter weer terug bezig aan een opmars. Steeds meer mensen gaan de uitdaging aan. Ze proberen thuis hun eigen biertje te brouwen. Een lekkere IPA of wellicht een Belgisch blond. Alles is mogelijk. Ook wordt het bierbrouw pakket steeds vaker cadeau gegeven. Het is een ideaal cadeau om aan iemand te geven voor zijn of haar verjaardag.
Het bierbrouw pakket
Een bierbrouw pakket heb je in vele soorten, maten en natuurlijk prijzen. De meest goedkope en simpele variant is de brouwkit. Een brouwkit bevat een soort bierpasta. Deze pasta dien je aan te maken met warm water. Bier brouwen middels een brouwkit is vrij simpel. Dit is omdat de eerste paar, wat ingewikkeldere stappen van het bier brouwen zijn overgeslagen. Het resultaat van deze stappen is de bierpasta. Zo hoef je met een brouwkit geen mout te schroten en niet te maischen. De brouwkit is ideaal voor mensen die het de eerste keer voorzichtig willen proberen.
Het bierbrouw starterspakket
Wil je wat meer uitdaging? Dan kun je overwegen om een wat uitgebreider starterspakket te kopen. Met een starterspakket ontvang je min of meer alle ingrediënten die je nodig hebt om van A tot Z bier te kunnen brouwen. Naast ingrediënten ontvang je ook tools. Welke tools, en hoe veel tools, hangt af van het pakket. Het advies is om dit goed na te lopen. Niet bij elk pakket ontvang je ALLE tools die je nodig hebt om bier te kunnen brouwen.
In een starterspakket zit onder andere mout. Dit is het hoofdbestandsdeel van bier. Je hebt verschillende soorten mout. Elk soort bier heeft zijn eigen soort mout. Daarnaast zit er hop in. Hop voeg je toe tijdens het koken. Het geeft je bier smaak en aroma. Tot slot zit er gist in. Gist heb je nodig om je bier te kunnen laten vergisten. Daarna zitten er verschillende tools in. Tools zoals een filterkuip voor het filteren van de wort. Een vergistingsemmer voor het laten vergisten van het bier. Lege flesjes en een kroonkurkenapparaat voor het bottelen. En in sommige gevallen een kookpan voor het koken van de wort.