buddha

Boeddhashop met een beetje extra

Je denkt er steeds vaker aan om een keer op retraite te gaan in een boeddhistisch klooster of bij een boeddhistisch stichting. Je zit met heel veel vragen en het leven dat je nu ervaart vind je niet bevredigend. Waar en hoe kun je de zin van het leven ontdekken? Boeddha betekent: de ontwaakte, hij die de verlichting bereikte. Je kunt beginnen met les te nemen in mediteren en bijvoorbeeld Dharma-lessen gaan volgen. En een Boeddha beeldje kopen om bij je thuis in de kamer neer te zetten.

Een plekje om te mediteren

Zo kun je een veilig plekje creëren waar je jezelf elke dag even terug kunt trekken. Heerlijk rustig oefenen op je ademhaling en mediteren. Een weg vinden naar innerlijke vrede. Het doel van meditatie is om in onze eigen geest vrede en geluk te bereiken. Vrede en geluk wordt namelijk niet bereikt door materiële vooruitgang. Daar ben je inmiddels al achter gekomen en om die reden ben je niet gelukkig met je huidige leven. Waar dan wel door? Het is eerst nodig te onderzoeken hoe het komt dat onze geest ongelukkig is. Het boeddhisme wijst ons op de verstorende emoties die ons ongelukkig maken.

Wat is mediteren?

Mediteren is het ontwikkelen van kracht tegen die verstorende emoties zodat ze minder vaak en minder  krachtig opkomen. Je kunt bijvoorbeeld mediteren waardoor jouw ongecontroleerde begeerten afnemen. Naarmate die verstorende factoren in onze geest afnemen, verwerven we een klein stukje geluk. Evalueer je eigen geest en onderzoek welke emotie het meeste invloed heeft. Is het woede? Of is het begeerte? Mediteren is gelukkiger en vrediger worden en uiteindelijk de verstorende emoties uit onze eigen geest te overwinnen zodat we echt gelukkig worden.

Het object van meditatie

In de boeddhistische meditatie, waarbij we geleidelijk onze geest proberen te temmen en te trainen, kun je een bepaald object kiezen waarop je mediteert. Je mediteert dus niet op niets, je mediteert altijd op iets. Er zijn veel verschillende objecten die in aanmerking komen, we hebben veel vrijheid in het kiezen van een object. Een boeddhist zal al snel een mentaal beeld van Boeddha als object nemen. Meditatie is het trainen van de geest. En dus niet met de ogen! Je kijkt eerst heel goed naar het Boeddha beeld waarna je vervolgens je ogen sluit en het beeld weer oproepen. Daar ga je op concentreren. Op het mentale beeld.

Boeddhashop

Concentratie

Hier in het Westen zit je op een stoel, maar liever op de grond zoals in heel Azië. Je ruggengraat is recht. In en langs de wervelkolom lopen de voornaamste meridianen, drie subtiele energiekanalen die de aanvoer leveren van energie naar onze geest. Wanneer deze kanalen gestrekt zijn kan de energie makkelijker stromen wat de helderheid van geest ten goede komt. Je hoofd is een klein beetje neergebogen en de kin ingetrokken. De ogen zijn gesloten of geloken. Met deze juiste zithouding ga je jouw ademhaling tellen om je beter te concentreren.

Er bestaan verschillende oefeningen om jouw aandacht op de ademhaling te vestigen. Je kunt de ademhaling volgen bij het naar buiten en binnen stromen en dan tellen. Je kunt ook in rondjes denken, dat verhoogt de aandacht nog meer. Bijvoorbeeld inademen via het linkerneusgat en uitademen via het rechterneusgat. Dat zeven keer. Dan vice versa. Zeven keer rechts in, links uit. Dan zeven keer door beide neusgaten in en uit. Het gaat er niet om dat je echt zo ademt, maar je stelt je voor dat je zo ademt om de aandacht op de ademhaling te vestigen. Je gedachten stoppen uiteindelijk door deze concentratiemeditatie op. Vooral als je erg onrustig bent en door je onrustige gedachten niet gelukkig bent, zul je ervaren dat deze eenvoudige meditatie al vrij snel effect heeft.

Kijk ook eens op 1dagperweek.nl – Online bloggen