Hoe kies je een broker om te beleggen?

Veel mensen willen beginnen met beleggen. Dat is goed te begrijpen want met beleggen kun je een vermogen sneller opbouwen. Maar als je wilt beleggen, moet je een broker kiezen. Welke kies je en waar moet je op letten?

 

Waarom beleggen?

Wist je dat al 23% van de Nederlanders belegt? En dat is logisch! Vroeger was het normaal om alleen te sparen. De spaarrente was hoog, en beleggen was alleen toegankelijk voor rijke mensen. Dat is nu wel anders. Sterker nog. Waarschijnlijk beleg je al want een deel van je salaris wordt al belegd voor jouw pensioen. Beleggen hoeft dus echt niet zo eng te zijn, zolang je maar lang genoeg de tijd hebt (+10 jaar). En aangezien nu de spaarrente vrijwel 0% is, is beleggen een goed alternatief geworden voor veel mensen.

Een broker kiezen

Maar hoe begin je dan met beleggen? Je kunt niet zelf de beurs op lopen en dat hoeft (tegenwoordig) ook niet meer. Je kunt tegenwoordig makkelijk online beleggen via een broker. Een broker is een soort makelaar, die namens jou, een order plaatst voor aandelen of een ETF op de beurs. De broker regelt ook alle administratie en zorgt ervoor dat alles voldoet aan wet- en regelgeving. Er zijn over het algemeen twee soorten brokers, namelijk de grootbanken en de broker specialisten. De grootbanken ken je vast wel en die bieden de mogelijkheid om te beleggen aan als één van de diensten (vaak naast betalen en sparen). Dat zijn bijvoorbeeld ABN-AMRO, ING en Rabobank maar ook de wat kleinere banken zoals SNS en Knab. En dan heb je nog de broker specialisten. Dit zijn bedrijven die zich puur en alleen als makelaar op de beurs opereren. Voorbeelden hiervan zijn Binck, Lynx en DEGIRO. Dan heb je eigenlijk nog een derde categorie en dat zijn fondsbeheerders, maar hier kun je niet zelf kiezen in welke aandelen of ETFs je belegt.

Waar moet je op letten bij de keuze voor een broker?

Er zijn twee zaken waar je op moet letten. De eerste is veiligheid. Je moet ervan uit kunnen gaan dat de broker veilig en integer omgaat met jouw geld en dat je de broker daarop kunt vertrouwen. Hiervoor is het belangrijk dat de broker (of bank) beschikt over een Nederlandse vergunning van de AFM. De AFM is de Autoriteit Financiële Markten en zorgt ervoor dat de brokers en banken zich netjes aan de regels houden om de consument te beschermen. Dat doen ze in samenwerking met De Nederlandsche Bank. Alle bovengenoemde banken en brokers hebben zo’n Nederlandse vergunning. Je hebt ook brokers die in een ander land een vergunning hebben en vallen onder de regels van de autoriteit uit dat land. In andere landen is dit toezicht niet altijd goed geregeld. Bovendien is het lastig om als Nederlandse belegger je geld te gaan halen in Cypres of in Israel. Een buitenlandse broker is dus wat mij betreft geen aanrader i.v.m. veiligheid.

Een ander punt waar je op moet letten, zijn de kosten. De broker of bank brengt namelijk kosten in rekening voor het uitvoeren van jouw orders. Logisch, zij moeten ook een salaris kunnen verdienen! Voor jou als beginnende belegger, is het belangrijk om deze kosten zo laag mogelijk te houden. Kosten snoepen namelijk je rendement weg. Hoe minder rendement je maakt, hoe minder snel je bent bij jou bedrag dat je graag wilt bereiken. Lage kosten zijn dus erg belangrijk. Met kosten wordt bijvoorbeeld bedoeld:

  • Transactiekosten
  • Valutakosten
  • Abonnementskosten
  • Beurskosten
  • Beheerskosten

Welke broker is het beste?

De ‘beste broker’ bestaat helaas niet. Er is voor ieder wat wils! Wat wel duidelijk is, is dat alle genoemde partijen, een vergunning hebben bij de AFM en dus voldoen aan de Nederlandse wetgeving. Daarmee zit je dus wel veilig. Dan houdt je nog het kostenaspect over. Uit onderzoek is gebleken dat DEGIRO de laagste kosten heeft van alle genoemde brokers en banken. Dat komt omdat ze geen abonnementskosten en beheerskosten hanteren. Je bent dus niet standaard al geld kwijt voor de dienst. Ze rekenen echter wel transactiekosten, beurskosten en valutakosten. Dat doen de meeste andere brokers en banken ook maar dan rekenen ze hogere tarieven. Meer weten over DEGIRO? Lees dan zeker dit artikel over DEGIRO. Wist je dat je zelfs zonder transactiekosten kan beleggen in een ETF bij DEGIRO? Dat noemt men DEGIRO Kernselectie.