Stiltemeditatie

Stiltemeditatie

Stiltemeditatie. In Wikipedia staat geschreven: Stilte is de ervaring van geen enkel geluid, of de ervaring van zo weinig geluid dat het als volledig natuurlijk en rustgevend wordt beschouwd. Stilte kan echter ook als beklemmend of bedreigend worden ervaren. De ervaring van “geen geluid” betekent niet dat er geen geluid aanwezig is.

De Dikke Van Dale schrijft: afwezigheid van geluid of beweging: in stilte heimelijk, ongemerkt; de stilte voor de storm onheilspellende stilte of rust

De wereld waarin we leven is eigenlijk nooit stil. Zeker nu in de hectische tijd van vandaag de dag. Overal is geluid, overal zijn prikkels. Niet alleen qua geluid, maar ook in allerlei reclameboodschappen. Reclameborden, billboards, bewegende beelden op schermen in supermarkten en bouwmarkten. In steeds meer winkels wordt het gewoon om er één of meerdere beeldschermen op te hangen die lawaai veroorzaken. We rennen als kip zonder kop in het rond en slaan al die herrie op. Ergens in onze geest. Waar is de stilte? Waar is de rust?

De Wereld Gezondheid Organisatie noemde een paar jaar geleden geluidsvervuiling al een moderne plaag. Teveel blootstelling aan geluid kan negatieve gevolgen hebben op onze gezondheid. Steeds vaker zoeken mensen de stilte op. Een wandeling in het bos en een strandwandeling geven ook een gevoel van stilte. Stilte is goed voor je hersenen. Stilte is goed voor je geest. Stilte is ook goed voor je lichaam.

Het doel van de stilte

Het belang van op retraite gaan is niet alleen eenvoudig stil te zijn. Alles is van alles afhankelijk. Niets staat op zichzelf en niets is uit zichzelf ontstaan. Jij bestaat in onderlinge afhankelijkheid met al het andere. Jouw werkelijkheid is om die reden afhankelijk van de manier waarop je denkt. Als dit denken van jou zou veranderen, verandert jouw visie op en jouw ervaring van de werkelijkheid ook.

Het doel van de stilte is om jouw menselijke kwaliteit van mededogen en liefdevolle vriendelijkheid te ontwikkelen. Daarnaast geeft stilte jou de tijd om de ervaringen die je ontvangen hebt in de praktijk te brengen. Bovendien is stilte tegenwoordig de enige tijd die we hebben om te ontspannen. We gaan immers in de drukke tijd van nu te veel op in het genot wat onze zintuigen teweegbrengen en onze sociale verplichtingen houden ons te veel bezig.

Stilte vermindert stress. Geluidsoverlast en geluidsvervuiling leidt tot verhoogde bloeddruk. Bovendien kan een algehele verminderde gezondheid het gevolg zijn van te veel geluid. Stilte doet meer dan luisteren naar ontspannende muziek. Door stilte te ervaren krijgt ons brein de mogelijkheid zich weer op te laden. Stilte zorgt zelfs voor vernieuwing van je hersencellen.

Stiltemeditatie

Het in stilte mediteren en alleen maar op je ademhaling focussen is een perfecte manier om helemaal tot rust te komen en de stilte haar werk te laten doen. Stilte is stilstaan bij jezelf. Je aandacht van buiten naar binnen brengen. Het is naar binnen keren. Ervaar meer vrede en harmonie in je leven.

Online bloggen op 1dagperweek.nl