Verlovingsringen

Verlovingsringen voor de geliefden

Verlovingsringen vroeger 

Als je op het punt staat om je vriend of vriendin ten huwelijk te vragen, zal je er nu achter komen dat daar nog best wel wat bij komt kijken. Misschien wil je heel traditioneel neerzinken op een knie, met de ring in een prachtig juwelendoosje. Misschien ga je liever chique uit eten en verstop je de ring in een glas champagne. Er zijn honderden manieren om de vraag te stellen, maar ze hebben allemaal één ding gemeen; verlovingsringen. 

De verlovingsring is een traditie die wij koesteren. De geschiedenis is helemaal terug te leiden naar de oude Grieken. Zij zagen de ring als een belofte van de bruidsschat. Hoe weelderig de ring, des te groter de opbrengst voor de bruid. De verlovingsring was dus om te pronken, voor beide partijen. De bruid kon pronken met hoeveel men voor haar wilde geven en de bruidegom hoeveel hij aan iemand kon spenderen. Toch had de ring behalve dit statussymbool ook nog een andere betekenis.

De Grieken waren de eerste mensen die verlovingsring en de trouwring aan de linker ringvinger droegen. Dit kwam vanuit het geloof dat daar de Vena Amoris liep, de ader naar het hart. Door de ring aan die vinger te dragen, stond de gever in directe verbinding met het hart. 

Vandaag de dag


De verlovingsring, zoals wij hem kennen werd in de 13e in West-Europa geïntroduceerd door Maximiliaan van Oostenrijk. Hij gaf zijn geliefde, Mary van Bourgondië een ring en bracht daarmee de eeuwenoude traditie terug. Toch duurde het tot de 19e eeuw voordat het geven van een ring standaard werd. Dit omdat veel mensen het geld niet hadden voor een ring. In plaats daarvan gaf men liever iets wat ook nog gebruikt kon worden, zoals naaigaren of een spinnewiel.

Vandaag de dag wordt 80% van de aanzoeken gedaan met een diamanten ring. Dat is tekenend voor onze eeuw daar dit pas sinds 1930 is opgekomen. Voor die tijd werden diamanten nog niet in grote getallen geworven. De redenen dat de diamanten ring zo populair is geworden zijn onder andere wederom het statussymbool, maar ook het feit dat een diamant voor altijd mee gaat. Het is dus een prachtige symboliek voor jullie liefde. Bij Elnora diamanten verlovingsringen zijn mooie voorbeelden te zien.

Het maakt tegenwoordig overigens niet meer uit of de ring links of rechts gedragen wordt. Dat is totaal overgelaten aan jullie voorkeur. Veel mensen dragen de ring links omdat dit traditie is. Daarnaast kunnen veel mensen daar nog uit opmaken dat de persoon in kwestie verloofd is. Het is echter geen verplichting.