Wat is een goede warming-up?

Heb jij ook wel eens last na het trekken van een sprintje aan de start van een voetbal- of hockeywedstrijd. Het niet goed uitvoeren van een warming-up kan ervoor zorgen dat jij eerder vervelende lichamelijk klachten oploopt. Voorkom dit door vooraf altijd een goede warming-up uit te voeren. Maar wat is eigenlijk een goede warming-up? 

Veel onduidelijkheden

Veel fysiotherapeuten beamen dat het uitvoeren van een goede warming up voorafgaand aan je workout of wedstrijd erg verstandig is om te doen. Maar fysiotherapeuten van Medifit Fysiotherapie Tilburg geven aan dat er in de praktijk veel onduidelijkheid bestaat over wat de juiste manier is om een warming-up uit te voeren. Maar we hebben het voor je uitgezocht! 

Voordelen van een warming-up

Het uitvoeren van een warming up heeft vele positieve effecten voor je lichaam. Denk daarbij aan een verhoogde stofwisseling, het stimuleert de doorbloeding, verhoogt de functie van het zenuwstelsel. En daarnaast, ook niet onbelangrijk, heeft een warming-up ook een psychologisch effect. Het is namelijk onderdeel van je mentale voorbereiding en je start vaak geconcentreerd aan je workout of wedstrijd. 

Uitvoering warming-up

Maar wat is dan de juiste manier om een warming up uit te voeren? Houd onderstaande punten aan en jij bent klaar voor je workout:

  • Ga eerst rustig inlopen. Doe dit ongeveer 5 tot 10 minuten. 
  • Vervolgens kun je aan de slag met dynamische rekoefeningen. Maak de belangrijkste spieren en gewrichten los en warm. 
  • De laatste stap is het uitvoeren van dynamische loop oefeningen. Dit houdt in: kleine sprinloopjes afwisselen met wandelen, knieheffen en zijwaarts huppen.